Dienstpercentage model voor LOGO

Najaar 2021

1. Introductie

In het Kaderbesluit en in ons landelijk opleidingsplan (zowel BOEG als LOGO) is afgesproken dat: ‘de omvang van de diensten per aios ten hoogste 33 procent van de opleidingstijd is per opleidingsjaar’.
Gezien de werkzaamheden in ons vakgebied in de avond en nacht grotendeels doorgaan, wordt gedacht dat met dit percentage er een goede balans is gevonden en dat er voldoende opleidingstijd overblijft tijdens de reguliere werkuren.
Hoe vervolgens het dienstpercentage te berekenen, wordt niet verder omschreven in onze landelijke documenten en wordt derhalve in elk ziekenhuis verschillend gedaan. Met dit dienstpercentage model en onderstaande afspraken streven wij ernaar om het dienst percentage voor alle aios obstetrie en gynaecologie op dezelfde manier te berekenen, zoals ook wordt geadviseerd door De Jonge Specialist. Onderstaande afspraken zijn besproken en goedgekeurd door het Concilium.

2. Dienstpercentage uitrekenen en afspraken.

Het dienst percentage model is te vinden in de bijlage.

  1. Het model is gebaseerd op dagen (en niet op uren). Het doel is om de berekening zo simpel mogelijk te houden.
  2. Onder een dagdienst vallen alle werkzaamheden van de aios overdag. Hierin worden ook de cursusdagen en de niet patiëntgebonden taken onder werktijd meegerekend.
  3. Compensatiedagen, parttime dagen en vakantiedagen worden niet meegenomen in de berekening. Het gaat immers om het percentage van de gewerkte tijd.
    Bijv.: als je op zondag dienst hebt, op maandag compensatie hebt en de rest van de week overdag werkt, dan is je dienstpercentage 20%.
  4. Avonddiensten worden als volgt berekend:
    a. Indien er geen middagprogramma is vooraf aan de dienst, dan wordt dit als volledig dienst berekend.
    b. Indien er een middagprogramma vooraf aan de avonddienst is (bijv. poli), wordt de dienst berekend als 1/3 dagdienst en 2/3 dienst.
  5. Het dienstpercentage wordt berekend over een periode van minimaal zes maanden.
  6. Het dienstpercentage moet worden berekend over een periode waarbij de aios dienst kan doen (dus niet over een periode waarbij de aios door omstandigheden geen dienst kan doen zoals zwangerschap of borstvoeding).
  7. Geadviseerd wordt om minimaal twee keer per jaar te controleren wat het dienstpercentage is van de individuele aios en om zo nodig het volgende rooster van de AIOS hierop aan te passen.